1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Унищожаването на Калиакра продължава

Еколози: Унищожаването на Калиакра продължава

Случаят влезе в Европейския съд

Въпреки че Европейският съд регистрира дело на 8 май 2014 г., с което Европейската комисия (ЕК) съди България заради неспазване на европейското природозащитно законодателство по случая „Калиакра”, в интернет продължават да се появяват реклами за продажба на земи за застрояване в тази уж защитена зона от Натура 2000, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Не спира и разораването на уникални степни местообитания на Калиакра, които не са били обработвани никога, за да се усвояват европейски субсидии, заявяват в прессъобщение до медиите от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Самата наказателна процедура стартира още в началото на 2008 г., когато ЕК получи информация за грубо нарушение на европейското природозащитно законодателство при обявяването на Орнитологично важно място (ОВМ) „Калиакра” като защитена зона от Натура 2000, както и заради неадекватното й опазване.

Основните причини за стартирането на наказателна процедура бяха изключването на една трета от територията на ОВМ „Калиакра от Натура 2000 с решение на Министерски съвет в края на 2007 г. и одобряването на мащабни проекти за ветрогенератори и проекти за застрояване (общо над 360) в ОВМ „Калиакра”. В изключената  от Натура 2000 част, попада одобрения за изграждане през 2008 г. ветропарк „Свети Никола”, който впоследствие през 2010 г. бе изграден.  На територията на защитената зона „Калиакра” за периода 2008 -2014 г. бяха изградени още 2 ветропарка, а част от одобрените проекти за застрояване бяха реализирани.

Ако всички 360 проекта бъдат реализирани, повече от 30% от територията на защитената зона ще бъде загубена като място на обитаване на много застрашени и редки видове птици, както гнездящи, така и мигриращи и зимуващи. Сред най-засегнатите видове са червеногушата гъска, вечерната ветрушка, дебелоклюната чучулига. Вече има регистрирани случаи на убити редки птици от ветропаркавете в защитената зона – белоглав лешояд, жерав, бухал, розов пеликан. Също така голяма част от строго защитените по европейското законодателство 62С0 Понто-сарматски степи също ще изчезнат безвъзвратно.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.