1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколозите от ПП "Витоша" възстановяват популацията на европейския лалугер

Еколозите от ПП "Витоша" възстановяват популацията на европейския лалугер

В началото на август са били донесени първите 20 екземпляра, взети от колония в подножието на Стара планина

Еколозите от Природен парк "Витоша" работят по възстановяването на популацията на застрашения от изчезване и в световен мащаб европейски лалугер. Една от целите е и осигуряване на хранителна база за други защитени и застрашени от изчезване видове, като например скалния орел.

Европейският лалугер е от семейство Катерицови. Тялото му достига дължина до 20 см, а теглото - 200-350 г. Опашката му е дебела, дълга е 4-5 см и служи за опора, когато се изправя на задните крака, за да се огледа за наближаваща опасност. Гръбчето му е жълто-кафяво, на петна.

Единствената жизнена колония европейски лалугери се намира над село Кладница и наброява едва 20-ина екземпляра, което не може да осигури запазването на вида в бъдеще, коментираха експертите за БТА.

В миналото десетки хиляди лалугери са обитавали ниските южни и западни склонове на Витоша. За възстановяване на популацията им в планината специалистите вече са заградили специално подбрано място. Там растенията осигуряват необходимата им храна, а снегът се топи рано напролет и им дава възможност да се събудят по-рано от зимен сън, обяснява Симеон Рангелов, експерт по фауната към дирекцията на Природен парк "Витоша". Теренът е защитен с мрежа и отгоре, така че хищните грабливи птици да нямат достъп до животните.

В началото на август са били донесени първите 20 екземпляра, взети от колония в подножието на Стара планина, в близост до село Кремиковци. Животинките са били хванати със специални капани, поставени в дупките им, като са взети предимно женски. Всички те са маркирани с чипове, за да се определи скоростта на увеличаване на популацията.

Целия материал четете в рубрика Актнуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.