1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистър Михайлова: Проектът за промените в ски зоната край Банско е преминал всички необходими етапи

Екоминистър Михайлова: Проектът за промените в ски зоната край Банско е преминал всички необходими етапи

Снимка:

Предстои провеждането на още разговори с представители на местните организации и природозащитниците

Проектът за промените в ски зоната край Банско е преминал всички необходими етапи и би трябвало вече да го внесем за съгласуване между институциите, но смятам да проведа още разговори с представители на местните организации и природозащитниците. Това каза новият екоминистър Искра Михайлова по БНТ днес. Според нея въпросът е как да се намери трудният компромис между защита на природата и развитието на бизнеса.

По повод решението на ВАС за лифта в местността Платото в Пирин Михайлова уточни, че ще назначи проверка. Екоминистърът не скри, че й е нужно още време, за да се запознае с всички аспекти на проблема Банско. Михайлова беше категорична, че за всички проекти в бъдеще инструментът ОВОС трябва да се използва, а не да се заобикаля.

Искра Михайлова се обяви твърдо за спиране на строителството в защитени територии по морето, като допълни, че ще инициира срещи с всички заинтересовани страни, за да се обсъди въвеждането на мораториум върху строителството в определени зони. В отговор на въпрос екоминистърът посочи, че правителството няма намерение да вдига мораториума върху проучванията и добива на шистов газ.

Михайлова каза, че предстои много работа за осигуряване на европейски средства за екоразвитие на градската среда - тема, по която досега не се е работило. Министърът поясни, че е целта е да се  приложи най-модерното в Европа законодателство, що се отнася до развитието на градовете. Преди да започне работата по изготвянето на проектите обаче, България трябвало да изпълни доста предварителни условия, като приемането на нов закон за ВиК сектора например.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.