1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството обяви, че спира ТЕЦ "Брикел"

Екоминистерството обяви, че спира ТЕЦ "Брикел"

Гълъбовското предприятие изчерпа лимита си за часове работа през април миналата година

Екоинспекцията в Стара Загора започва процедура по затваряне на двата работещи котела на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово от днес, 3 май, съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среда. Гълъбовското предприятие изчерпа лимита си за часове работа през април миналата година. През есента екоминистерството на няколко пъти заяви, че ще го спре принудително, но не го направи. През ноември миналата година правителство реши централата да работи с 2 от 6-те си котела до края на зимния сезон, за да може да отоплява Гълъбово.

Предприятието ще може да възобнови работа едва, след като получи комплексно разрешително от екоминистерството и изгради сероочистваща инсталация, покриваща екологичните норми, обяви ведомството. "Брикел" вече е внесло заявление за издаване на разрешителното – през март тази година. Днес, паралелно с извеждането на двата котела от експлоатация, регионалната екоинспекция ще започне и тестове на изградената през февруари в "Брикел" сероочистка, за да провери дали покрива нормативите за такова съоръжение. Сероочистката беше изградена за броени месеци и е различна от проекта, поръчан от "Брикел" на германската компания "Енвиросерв" миналата година. Тя е била заимствана от ТЕЦ "Сливен" и по изявления на изпълнителния директор на предприятието Георги Златев улавя около 95% от серните окиси на централата. Неотдавна обаче министърът на околната среда Нона Караджова коментира, че готовата сероочистка е "самоделка" и не отговаря на еконормите.

За миналата година с наднормената си работа в нарушение на законите "Брикел" е надхвърлила с около 610 000 тона въглеродни емисии безплатните си годишни разрешителни за 680 000 тона. Още в края на миналата година собственикът на предприятието Христо Ковачки обяви, че "Брикел" не е в състояние да си плати допълнителните квоти и поиска помощ от правителството, но държавата му отказа. Въпреки това миналата седмица компанията си е внесла дължимите допълнителни квоти на стойност около 18 милиона лева в националния регистър на въглеродните транзакции, съобщи ековедомството. Останалите 136 компании, включени в регистъра за европейската въглеродна търговия също са внесли всичко дължимо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.