1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството организира срещи с 26 общини по общинските програми за качество на въздуха

Екоминистерството организира срещи с 26 общини по общинските програми за качество на въздуха

Зимното опесъчаване и нискокачествените въглища замърсяват въздуха

Екоминистерството организира срещи с 26 общини по  общинските програми за качество на въздуха. Целата е да се подпомогне процесът на изготвяне на общинските програми за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух, за да може България да навакса пропуснатите от предишното правителство възможности и да постигне удължаване от Европейската комисия на крайния срок за постигане на нивата за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух.

Според информацията, представената от общините, актуализацията на програмите е в най-напреднал етап в Плевен, Бургас и Благоевград. До края на март се очаква да приключи изготвянето на програмите в общините Враца, Монтана, Асеновград и Куклен, Видин, Пазарджик, Русе, Пловдив, Варна, Велико Търново, Добрич, Несебър, Перник и Смолян. Забавяне в дейностите се очертава при общините Ловеч, Девня, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Димитровград, Раднево, Пирдоп, Хасково, Шумен, Гълъбово и Горна Оряховица,съобщават от МОСВ

Данните от общинските програми открояват два фактора, които са с голям принос към замърсяването на атмосферния въздух: емисиите от бита през отоплителния сезон – сред възможните мерки са преминаване на отопление на природен газ; замяна на масово използваните нискокачествени въглища с високо съдържание на пепел и сяра с висококалорични; насърчаване на производството и потреблението на екобрикети и др.

Вторият фактор е свързан със  зимното опесъчаване на улиците и пътищата - идеята е да се забрани използването на пясък и други твърди минерални субстанции в населените места при зимното поддръжане на пътищата и уличната мрежа като се заменят  с химически реагенти, които не замърсяват околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.