1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистерството предлага зимното опесъчаване на пътищата да се забрани

Екоминистерството предлага зимното опесъчаване на пътищата да се забрани

България има срок до края на март 2011 г. да представи пред Брюксел общински програми за изчистване на въздуха

Вместо с пясък, общините ще обработват заснежените и заледени пътища с химически реагенти, които не замърсяват околната среда, съобщи екоминистерството. Мярката, която предстои да бъде обсъдена с Министерството на регионалното развитие и с общините, се предприема заради голямото запрашаване на въздуха.

В европейски доклад, разпространен в началото на годината, беше посочено, че българите вдишват отрови над нормата, които са близо четири пъти спрямо средното за Европейския съюз, а над половината от населението е  изложено на завишени нива прах. Заради това страната рискува наказателна процедура от Европейската комисия и за неспазване на нормите за чистотата на въздуха.

България има срок до края на март 2011 г. да представи пред Брюксел общински програми за изчистване на въздуха в проблемните градове, в противен случай може да бъде съдена.

Плевен, Бургас и Благоевград са най-напреднали с актуализацията на програмите си за намаляване на замърсителите на атмосферния въздух, информират днес от екоминистерството. В срок - до края на март, ще са готови  в плановете си Враца, Монтана, Асеновград и Куклен, Видин, Пазарджик, Русе, Пловдив, Варна, Велико Търново, Добрич, Несебър, Перник и Смолян.

Забавяне в дейностите се очертава в общините Ловеч, Девня, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Димитровград, Раднево, Пирдоп, Хасково, Шумен, Гълъбово и Горна Оряховица. Техните програми се очаква да бъдат приети към средата или края на април.

По-дълъг срок ще е нужен на София заради многото замърсители  и необходимостта от разработване на повече мерки, уточняват от ведомството.

Освен разхвърлянето на пясък по асфалта през зимата, друг значителен замърсител са емисиите от бита през отоплителния сезон. Обмислят се възможности за преминаване на отопление с природен газ, замяната на нискокачествени въглища с висококалорични и насърчения за хората да използват екобрикети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.