1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерт: Българската енергийна мрежа е неподготвена за бурния ръст на ВЕИ мощности

Експерт: Българската енергийна мрежа е неподготвена за бурния ръст на ВЕИ мощности

Само за няколко месеца през това лято произвежданите обеми са се увеличили многократно

Българската енергийна мрежа се оказа неподготвена за бурния ръст на енергийните мощности, произвеждани от възобновяеми източници. Този извод направи енергийният експерт проф. Атанас Тасев по време на енергиен форум.

По данни на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) само за няколко месеца през това лято произвежданите обеми са се увеличили многократно. Стефан Герчев от комисията посочи например, че през месец март производството на електроенергия от фотоволтаични панели е било около 220 мегаватчаса, докато през септември вече надминава 860 мегаватчаса, пише investor.bg.

Експертът обясни, че спецификата на това производство предполага развитието на компенсаторни мощности, които да поемат сутрешния и вечерния пик на потреблението. Като такива могат да бъдат разгледани водните или газовите електрически централи. В момента се готви изграждането на първата централа, която ще използва природен газ, допълни още Герчев.

Според Тасев ефективността на газовите централи ще дойде от ниските цени на природния газ. „От една страна това ще стане чрез предоговаряне на доставките, а от друга – от местен добив“, допълни още той.

По време на форума стана ясно, че пътищата за диверсификацията на енергийните пазари у нас са четири. Дашко Ралчев от „Булгаргаз“ посочи, че това може да стане чрез изграждане на нови трасета, от които да получаваме руски газ. От друга обаче се работи за доставката на газ от Каспийския басейн, от Близкия изток, а чрез терминали за втечнен или компресиран природен газ и от Средиземноморския басейн (Алжир, Египет), Катар, Йемен, Оман и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

„И това са само външните източници за диверсификация, без да вземем предвид евентуалния местен добив“, допълни Ралчев. Той посочи, че в момента ситуацията на газовия пазар е, че получаваме газ от един доставчик и през една точка за достъп. Шистовият газ може също да помогне за диверсификацията на газовите доставки не само в България, но и в цяла Европа, беше една от тезите, застъпена широко от експертите, участващи във форума. Посочена беше по-ниската цена на шистовия газ в САЩ, която в момента дава конкурентно предимство на американската икономика.

Това мнение стана причина за протест на екологични организации, които още преди началото на дискусиите коментираха, че целта на конференцията е реабилитирането на шистовия газ. Те обвиниха Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в лобистки интереси. Отговорът от институцията дойде от страна на зам.-министър Харитонова, която заяви, че не държавна институция като министерството не може да бъде обвинявана в прокарването на лобитски интереси. „Министерството изпълнява наредбите на Народното събрание“, категорична беше тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.