1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти на ЮНЕСКО пристигнаха на посещение в Национален парк "Пирин"

Експерти на ЮНЕСКО пристигнаха на посещение в Национален парк "Пирин"

Мисията ще направи оценка на цялостното състояние на защитената територия

Експерти на ЮНЕСКО и Международния съюз за защита на природата (IUCN) пристигнаха на посещение в Национален парк "Пирин" в Банско, съобщи БТА.

Мисията е в изпълнение на решения на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО от последните му две срещи и ще продължи до 14 октомври, съобщиха от дирекцията на парка в Банско. При последните заседания на комитета беше констатирано, че развитие на ски курорти, нелегална сеч и бракониерство застрашават дивата природа на парка. Тя беше назначена по повод жалбите за нарушения при строителството на ски-зона Банско в обекта на световното наследство от последните няколко години.

Мисията ще направи оценка на цялостното състояние на защитената територия и факторите, влияещи върху природата й, и ще преценят дали паркът трябва да попадне в списъка на световното наследство в риск. Експертите вече са посетили някои от районите на парка и буферната му зона. Днес е срещата им с представители на общини, граничещи с територията на националния парк. Предвиждат се и срещи с представители на екоминистерството, с Националната комисия за ЮНЕСКО, с инвеститори и неправителствени организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.