1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти от България, Испания и Италия обсъждат опазването и възстановяването на дюните

Експерти от България, Испания и Италия обсъждат опазването и възстановяването на дюните

Мисията за обмяна на опит ще продължи и утре с презентации на добри практики, изпълнение на политики и мениджмънт в опазването и възстановяването на дюнни местообитания

В Министерството на околната среда и водите се провежда експертна мисия за обмяна на опит за опазването и възстановяването на дюните в България. Поканени са представители на научната общност в България, както и експерти от компетентни институции и научни среди от Италия и Испания.

„През последните 60-70 години загубихме много дюни. Водим голяма битка със собствениците, строителните фирми и други заинтересовани страни от статута на тези територии“, откровено сподели министър Юлиян Попов по време на дискусията, като посочи, че опазването  на дюните е водещ приоритет за МОСВ. „Вашето включване в този процес е важно. Очаквам с нетърпение да чуя за методологията на опазване и възстановяване, разработена от вашите учени, и как се прилага в страните ви“, обърна се той към гостуващите експерти.

„Искам да поздравя българските колеги за вашата наскоро изработена методика за картографиране и определяне на границите и типа пясъчни дюни. Изхождайки от нашия испански опит, оценяваме колко процесът за разработване на такава методика е времеемък и сложен. Виждаме, че доста добре сте се справили“, каза в отговор Роберто Диаз Санчез, експерт по крайбрежни зони в Министерството на науката, иновациите и университетите на Испания.

„Ние ще споделим с вас най-вече грешките и негативния си опит, защото виждам същия натиск върху вашето крайбрежие като при нас в Италия и Испания. Ние също имаме нужда от подкрепа в определени зони, в които има различни собственици, участие на местно самоуправление, които се организират така, че да блокират целия процес“, сподели Луиджи Киприани, експерт по геоморфология към дирекция „Опазване на почвите и гражданска защита“ в регион Тоскана, Италия.

Очакваният резултат от провеждането на мисията е чрез споделяне на опита, практиките и прилаганите научни и административни методи в други крайбрежни държави на ЕС да се подобри редът и начинът на управление на териториите в България, в които попадат пясъчните дюни, да се подобри процесът на опазването им, както и да се потърсят балансирани решения за устойчивото ползване и възстановяване на дюните.

Мисията за обмяна на опит ще продължи и утре с презентации на добри практики, изпълнение на политики и мениджмънт в опазването и възстановяването на дюнни местообитания.

Експертната мисия се организира по инициатива на МОСВ в рамките на механизма Peer To Peer (Р2Р) на Европейската комисия. Механизмът има за цел да подпомогне държавите членки в справянето с предизвикателствата при прилагането на европейското екологично законодателство. Чрез този инструмент Европейската комисия насърчава държавите членки да подобрят своите екологични резултати чрез споделяне на знания, опит и най-добри практики. Чрез Р2Р Комисията съдейства, съобразно обсъжданата тема и очакваните резултати от дискусията, да се осъществи връзка между най-подходящите експерти от административните органи и учени от държавите членки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.