1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти от РИОСВ – Монтана иззеха задържани папагали от ГКПП „Дунав мост 2”

Експерти от РИОСВ – Монтана иззеха задържани папагали от ГКПП „Дунав мост 2”

Снимка:

В разследването на случая, България вече получи съдействие от Словакия

При проверка на автомобил със словашка регистрация, служители на ГКПП „Дунав мост 2” към Митница Видин са установили, че в две клетки се превозват 39 папагала от вида сиво жако (Psittacus erithacus). Видът е включен Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), както и в съответния европейски регламент. Международната търговия/движение се регулират чрез система от разрешителни към CITES, за да се предотврати прекалената експлоатация на вида и ограничаване на негативното въздействие върху дивите популации. Видът обитава Централна и Западна Африка.

Шофьорът на МПС показал медицински документ за транспорт, издаден от ветеринарен лекар. Не е представен обаче зоосанитарен сертификат за превоз на папагалите от България за Словакия. Митническите служители са се свързали с Министерството на околната среда и водите, което координира и организира последващите действия около задържане на птиците и предаването им на експерти от РИОСВ – Монтана. Това e станало в 13:30 ч. с приемо-предавателен протокол.

На основание чл. 104, ал. 1, т. 1 от Закона за биологичното разнообразие и с Протокол за разпореждане на директора на РИОСВ – Монтана птиците ще бъдат изпратени в зоологическите градини в Ловеч и Стара Загора.

Папагалите са били маркирани със „затворени“ пръстени с обозначена маркировка на Словакия и Чехия, които пръстени при изваждането им от двата дървени сандъка са изпадали, т.е. са били поставени фиктивно с цел заблуждаване на митническите власти. 

В разследването на случая, България вече получи съдействие от Словакия, предстои отговор и от Чехия по отношение на произхода на екземплярите.

Предстои да се извърши научна експертиза дали екземплярите са диво уловени, базирана на поведението на екземплярите.

Видът жако (Psittacus erithacus) е включен в Червения списък на IUCN, със статус уязвим. В рамките на последните петдесет години, дивата популация на вида е намаляла над 50 % основно поради загуба на хабитат и търговия на диво уловени екземпляри. На предстоящата през 2016 г. среща на страните на Конвенцията за застрашени видове с дивата флора и фауна (CITES), ще се разглежда възможност за преместване на вида от Приложение II в Приложение I, което ще ограничи търговията на вида.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.