1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти от РИОСВ-Хасково пуснаха в естествена среда 39 сухоземни костенурки

Експерти от РИОСВ-Хасково пуснаха в естествена среда 39 сухоземни костенурки

Снимка:

Сухоземните костенурки са обявени за защитени и са включени в приложение №3 на Законa за биологичното разнообразие

Експерти от  Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-Хасково пуснаха в естествена среда 39 сухоземни костенурки, обект на бракониерство в района на община Черноочене, обл. Кърджали. Нарушенията са констатирани на 23 и на 24 май от служители на Полицейски участък-Черноочене. В землището на с. Водач e заловени мъж с 10 костенурки и група бракониери – с 16, а в с. Черна нива – още един бракониер с 13 костенурки.

Експерти от РИОСВ-Хасково извършиха незабавни проверки по трите случая на бракониерство, при които са установени общо 39 сухоземни костенурки от вида шипобедрени и шипоопашати. Те са иззети с полицейски протокол. Животните са били във видимо много добро състояние и веднага е организирано връщане в естествената им среда. От РУП- Кърджали са образувани досъдебни производства срещу бракониерите по чл. 278 д от Наказателния кодекс.

На територията на България са разпространени два вида сухоземни костенурки – шипобедрена (Testudo graeca) и шипоопашата (Testudo hermanni). Сухоземните костенурки са световно застрашени видове влечуги, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Те са приоритетни за опазване по редица международни конвенции.

Сухоземните костенурки са обявени за защитени и са включени в приложение №3 на Законa за биологичното разнообразие. Тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство е забранено и нарушителите се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие и Наказателния кодекс на Република България.

Чл. 278д от НК: Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение №3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.