1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ел Ниньо ще продължи до 2010 година

Ел Ниньо ще продължи до 2010 година

По-силен

Затоплянето на тропическата част на Тихия океан поради феномена Ел Ниньо - събитие, което оказва влияние върху времето по целия свят - може да продължи до първото тримесечие на 2010 г., прогнозират от Световната Метеорологична организация, цитирана от агенция Блумбърг.

Температурите на водната повърхност са средно с 0,5 до 1 градуса по Целзий по-високи от нормалното към края на юни, като подобни стойности са наблюдавани и през юли, съобщават от базираната в Женева организация. Това наподобява ранните фази на Ел Ниньо, коментират още експертите.

Климатичният феномен Ел Ниньо може да разруши голямо количество от земеделските площи в много части на света, да доведе до пожари в Азия и да донесе повече дъжд в Калифорния. Индонезия, третият по големина производител на ориз в света, прогнозира, че в резултат на Ел Ниньо тазгодишната реколта е сериозно застрашена.

Предвижданията на Световната Метеорологична Организация са подобни на тези на Американската служба за климатични прогнози, според която тази година Ел Ниньо ще бъде по-силен и ще продължи до 2010 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.