1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ е готова за посрещането на зимния сезон

Електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ е готова за посрещането на зимния сезон

Климатиците и по-студеното време са увеличили с 19% потреблението на електроенергия в Западна България през ноември

Климатиците и по-студеното време са увеличили с 19% потреблението на електроенергия в Западна България през ноември в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на ЧЕЗ България.

През миналия месец клиентите на компанията са потребили 870 млн. киловатчаса, което е повече  със  138 млн. киловатчаса. Електроенергийният системен оператор също отчете повишение на консумацията с 4%, което обясни не толкова със стопанско оживление, колкото с по-ниските температури и факта, че хората се отопляват с електричество, защото е по-евтино.

В София натоварването на мрежата с 144 МВт до 745 Мвт. "Въпреки че отбелязаният ръст в потреблението не е малък, той не е изненадващ. Тази година ноември бе доста по-студен в сравнение с миналата, когато бе необичайно топъл. Друг важен фактор за повишаване на консумацията на електроенергия е все по-широкото приложение на климатиците за отопление – за много хора този вариант е икономически по-изгоден в сравнение с централното топлоснабдяване", коментира регионалният мениджър на компанията Петър Докладал, цитиран от 3e-news.net.

Електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ е готова за посрещането на зимния сезон. В рамките на подготовката на съоръженията през есента служителите на компанията извършиха обходи на 16 174 км въздушни линии средно напрежение, 110 км въздушни електропроводи и кабелни линии 110 kV в Западна България. Профилактика бе извършена в подстанциите и трафопостовете на компанията, а повредените съоръжения бяха ремонтирани или подменени. Дружеството обслужва над 2,2 млн. битови и бизнес клиенти в 1619 населени места в Западна България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.