1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Емисиите на въглероден диоксид са достигнали рекордно ниво през 2010 година

Емисиите на въглероден диоксид са достигнали рекордно ниво през 2010 година

Тропичните региони в Африка, Азия и Южна Америка може да станат място на постоянна безпрецедентна лятна жега още в следващите десетилетия

До 2050 година най-прохладните лета в тропиците и части от северното полукълбо все още ще се характеризират с по-висока температура, отколкото най-горещите лета от средата на 20-ти век, ако глобалното затопляне продължи, предава АФП.

Тропичните региони в Африка, Азия и Южна Америка може да станат място на постоянна безпрецедентна лятна жега още в следващите десетилетия. Това гласи проучване, което ще бъде публикувано по-късно този месец в журнала „Литература за климатичната промяна”.

Изследователи предупреждават, че пободни драматични промени в температурата биха имали голямо влияние върху човешкото здраве, хранително снабдяване и биоразнообразие.

Учените от дълго време предсказват, че климатичните промени, причинени от парниковите газови емисии ще доведат до по-чести топлинни вълни като тази, която настъпи в Европа през 2003 година или в САЩ през настоящата седмица.

Емисиите на въглероден диоксид са достигнали рекордно ниво през 2010 година, предава АФП, позовавайки се на Международната агенция по енергетика. С оглед на тези данни намалява перспективата за ограничаване на увеличението на глобалната температура до два градуса по целзий.

След спада през 2009 година, причинен от глобалната финансова криза, емисиите са се повишили до рекордната в историята стойност от 30,6 гигатона, което е 5% увеличение спрямо 2008 година, когато е отбелязан предишния рекорд.

От агенцията са изчислили, че за 80% от прогнозираните емисии от енергийния сектор през 2020 година вече е вероятно да бъдат отделени, тъй като те ще дойдат от електроцентрали, които вече са действащи или са в процес на изграждане на днешна дата.

По време на климатичните разговори на ООН в Канкун, Мексико, миналата година, глобалните лидери се споразумяха за ограничаване на температурното увеличение до два градуса по целзий.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.