1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Енел“ продава и ветрогенераторите у нас, прекратява дейността си на българския пазар

„Енел“ продава и ветрогенераторите у нас, прекратява дейността си на българския пазар

Капацитетът на мрежата в България не е достатъчен за нови инвестиции във възобновяеми енергийни източници

Италианската енергийна компания „Енел" ще продаде ветрогенераторите си на българското Черноморие, съобщи в Лондон главният изпълнителен директор на групата Фулвио Конти. Към момента дъщерното дружество на италианския гигант Enel Green Power Bulgaria притежава 14 ветрогенератора в района на Шабла и Камен бряг, а общата им инсталирана мощност е 42 мегавата. По думите на Фулвио Конти развитието на българския пазар е изключително трудно и ситуацията не е окуражаваща. Капацитетът на мрежата в България не е достатъчен за нови инвестиции във възобновяеми енергийни източници и това е причината „Енел" да търси купувачи и на вятърните турбини по северното ни Черноморие, коментираха от ръководството на компанията.

По-рано от „Енел" обявиха, че ще продадат 73-процентния си дял в ТЕЦ „Енел Марица Изток 3" на американския инвестиционен фонд „Контур Глоубъл". Стойността на сделката, която трябва да приключи през юли, е 230 милиона евро. Фулвио Конти обясни, че собствеността само на една централа в дадена страна не се вмества в плановете за развитие на „Енел" и затова групата е решила да продаде мажоритарния си дял на американския фонд.

С продажбата на ТЕЦ „Марица изток 3" и на вятърните турбини по Черноморието „Енел" излиза напълно от българския пазар. Засега компанията не предвижда развитието на дейности в България, категорични са от италианския енергиен гигант.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.