1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еньовден на Витоша

Еньовден на Витоша

По време на събитието бе представена и изложбата „Очи между клоните"

За четиринадесета поредна година Природен парк „Витоша" бе домакин на празника посветен на Деня на билките - Еньовден. От Националния граждански инициативен комитет (НГИК) "Петър Димков" бяха организирали поход, празнична програма и възстановка на стари народни обичаи и традиции, свързани с празника. Отново походът се проведе по маркираната туристическа пътека „Петър Димков". Десетки хора се включиха в прехода, който завърши пред хижа „Момина скала". Там те участваха в украсяването на арка, от 77 и половина броя билки, както повелява обичая, кръшни български хора и планинско четене с поетите Йордан Евтимов, Лъчезар Лозанов и Георги Гаврилов. 

Заместник-директорът на Дирекция на Природен парк „Витоша" Ваня Рътарова-Георгиева благодари на всички участници и посетители, които допринасят този ден да се превърне в една прекрасна традиция на територията на парка. 

По време на събитието бе представена и изложбата „Очи между клоните", в която авторът ѝ Алпер Османов показва чрез фотообектива горски мотиви.

За най-малките бе проведен конкурс за детска рисунка „Нарисувай ми билка", а подаръците бяха осигурени от Дирекцията на парка.

За четвърта поредна година в празника  се включи и Столична библиотека. В дървените къщички бяха подменени книгите, предоставени от библиотеката.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.