1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП одобри помощи от фонд "Солидарност"

ЕП одобри помощи от фонд "Солидарност"

Средствата са отпуснати за възстановяване в България, Гърция, Полша и Литва след природните бедствия през миналата година

Европейският парламент одобри помощи от фонд "Солидарност" на стойност от 34 милиона eвро. Средствата са отпуснати за възстановяване в България, Гърция, Полша и Литва след природните бедствия през миналата година.

През есента на 2017 г. силни бури и дъждове засегнаха района на Бургас, в резултат на което бяха причинени щети на мостове, дренажни канали и подпорни стени и на основната инфраструктура. Наводнението взе пет жертви и засегна 6 хил. души, като 142 жилищни и над 1200 нежилищни имота бяха наводнени. Предоставените близо 2 млн. и 300 хиляди евро ще покрият отчасти разходите за възстановителни дейности на основна държавна инфраструктура.

Средствата включват около17 млн. евро за възстановяване в Литва след продължителните дъждове и наводнения, които причиниха щети на отводнителни системи, язовири и пътища, както и земеделски земи през лятото и есента на 2017 г. Полша ще получи над 12 млн. евро за възстановяването на щетите от силните бури и проливни дъждове в три войводства — Куявско-Поморско, Поморско и Великополско, които унищожиха десетки хиляди хектара гори и реколта, както и транспортна и енергийна инфраструктура.

Гърция ще получи над 2 млн. и 600 евро за възстановяване на засегнатите части на остров Кос, който беше разтърсен от земетресението през юли миналата година. Фондът е създаден през 2002 г. след сериозните наводнения в Централна Европа през лятото на същата година. Оттогава той е бил използван при 80 различни бедствия, причинени от природни катастрофи като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша. До момента фондът е предоставил помощ на 24 различни европейския държави в размер от над 5 млрд. евро.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.