1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ще наложи ограничение на използването на биогорива от хранителни култури

ЕС ще наложи ограничение на използването на биогорива от хранителни култури

Научни изследвания хвърлиха съмнение върху спестяването на вредни емисии чрез растителните горива

Европейският съюз ще наложи ограничение на използването на биогорива от хранителни култури поради страхове, че те са по-малко благоприятни за климата, отколкото първоначално се смяташе, и освен това се конкурират с производството на храни, гласи законопроект на ЕС, за който съобщи Ройтерс.

Проектът на новите правила, които ще се нуждаят от одобрението на правителствата и законодателите на ЕС, представлява съществена промяна в остро критикуваната политика на ЕС за биогоривата. Това е мълчаливо признание от политиците, че целта за биогоривата на ЕС е опорочена от самото начало.

Плановете включват също така обещание да се сложи край на всички държавни субсидии за биогорива от хранителни култури след изтичането на срока на действащото законодателство през 2020 г. Това ще осигури ефективно намаляване на европейски промишлен сектор, оценяван на 17 млрд. евро годишно, пише greentech.bg.

„Европейската комисия е на мнение, че в периода след 2020 г. биогоривата трябва да бъдат субсидирани, само ако водят до значително намаляване на емисиите на парникови газове … и ако не са произведени от култури, използвани за храни и фуражи“, гласи проектът.

Внезапният обратен завой в политиката на ЕС идва, след като научни изследвания на ЕС хвърлиха съмнение върху спестяването на вредни емисии чрез растителните горива, както и на фона на извънредно слабата реколта в ключови зърнени и лозарски райони заради сушите и жегите. Те тепърва ще вдигат ценита на храните и ще заплашват с недостиг на храна.

Съгласно предложението, използването на биогоривата, произведени от култури като рапица и пшеница, ще бъде ограничено до 5 на сто от общото потребление на енергия в транспортния сектор на ЕС през 2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.