1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕСО планира да въведе нова такса за ВЕИ сектора

ЕСО планира да въведе нова такса за ВЕИ сектора

Целта й е да покрива разходите за студения резерв на тецовете

Нова такса "Управление", която да бъде добавена към досегашните такси, заплащани от производителите на възобновяема енергия (ВЕИ), планират да въведат от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Таксата ще бъде наложена само върху ВЕИ сектора и целта й е да покрива разходите за студения резерв на тецовете, които са принудени да спират, когато "зелените" централи работят. Отделно се очаква да има и такса за балансиране, която е базирана на недостига или излишъка на енергия, заявена за производство от ВЕИ.

С конкретни параметри на предлагания модел бяха запознати представители на ВЕИ бранша, след като последните получиха покана за среща за уточняване на позициите. Идеята на ЕСО идва вследствие на готовността от страна на ВЕИ производители, заявена на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката, да участват финансово в покриване на допълнителните разходи за регулиране/балансиране на електроенергийната система, които те причиняват. Предложението на ЕСО обаче се разминава с очакванията на ВЕИ производителите, пише "Капитал Дейли".

Изчисленията на ЕСО показвали, че новата такса трябва да бъде около 30 лв./MWh. Според изчисленията на ВЕИ бранша обаче тя трябва да бъде по-ниска. Според тях предлаганата от ЕСО цена на практика може да доведе до фалит вятърните и водните централи - при някой от тях тя би достигнала 25% от приходите. Така се обръща ситуацията от миналата година, когато въведената такса достъп (която поне на думи целеше също да покрие разходите на системата) отнемаше до 39% от приходите на фотоволтаичните централи, но пък оставяше вятърните и водните в по-благоприятна ситуация.

Новата такса вероятно отново ще бъде атакувана в съда, тъй като засяга само един участник на пазара да поема разходите на всички. Например различни съдебни състави на Върховния административен съд отхвърлиха на първа инстанция таксата достъп. 

Представителите на ВЕИ бранша коментираха, че такава такса не съществува никъде в Европейския съюз и европейското законодателство не я позволява. Освен това дори съществуващата в различни държави членки такса достъп се налага на всички производители, а не само за един от участниците. Законодателството на ЕС не позволява само един производител да плаща разходите, които предизвикват всички участници в системата.

Въпросът с точните числа е вторичен, по-важен е принципът, заяви Васил Петев от Българската фотоволтаична асоциация. От ВЕИ сектора оценяват положително, че има диалог, но очакват разговорите да продължат до изясняване на принципите, които да бъдат вложени в модела на ценообразуването. Според Петев първо трябва да се види какви изходни данни и методология са вложени в предложения от ЕСО модел.

 

Етикети ЕСО, ВЕИ, такса, достъп
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.