1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. EVN България проведе своята ежегодна кампания за обезопасяване на щъркеловите гнезда

EVN България проведе своята ежегодна кампания за обезопасяване на щъркеловите гнезда

Общият брой на поставените от дружеството обезопасителни платформи от началото на проекта надминава 800

EVN България посрещна първия пролетен ден и първите щъркели с 217 нови платформи за обезопасяване на техните гнезда, разположени върху стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. 

От началото на 2012 г. до 1 март 2012 г. EVN България проведе своята станала вече ежегодна кампания за обезопасяване на щъркеловите гнезда. В рамките на тазгодишната кампания сътрудници на EVN България монтираха нови допълнителни 217 изкуствени платформи за обезопасяване на щъркеловите гнезда. Най-много платформи тази година са поставени в районите на Ямбол, Карлово, Бургас, Стара Загора, Карнобат, Димитровград, Момчилград и Раднево.

Така общият брой на поставените от дружеството обезопасителни платформи от началото на проекта преди повече от 3 години надминава 800.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, тъй като тези платформи не пропадат между проводниците на електрическата мрежа, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата.

Инициативата на EVN България за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ). В своята дейност по опазване на природата дружеството си сътрудничи активно със сдружение Зелени Балкани по отношение на опазване на застрашени видове лешояди.

EVN България работи активно и с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по проект "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България" и по проект "Живот за Бургаските езера". Като резултат от сътрудничеството с БДЗП EVN България монтира защитни изолации на 344 стълба в Югоизточна България, които допринасят за безопасния контакт на птици с електроразпределителната мрежа на дружеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.