1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еврокомисарят за действия по климата Кони Хедегор идва в България

Еврокомисарят за действия по климата Кони Хедегор идва в България

Снимка:

Тя ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова

Европейският комисар за действия по климата Кони Хедегор идва в петък на официално посещение в България, съобщиха от министерството на околната среда и водите (МОСВ). Тя ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Основен акцент в срещата ще бъде поставен върху Пътната карта за постигане на нисковъглеродна икономика в ЕС до 2050 г. и постепенното преминаване на страните членки на ЕС към нисковоглеродна икономика.

Пътната карта очертава икономически ефективен път за постигане на по-чиста, съобразена с измененията на климата и конкурентоспособна европейска икономика в дългосрочен план. Разработена е от Европейската комисия на базата на научни модели и анализи и показва как Европа може да намали вътрешните си емисии на парникови газове с 80% до 2050 г.  Картата представлява добра основа за формулиране на политиката на Европейския съюз и на национално ниво в областта на изменение на климата. Главна цел на Пътната карта е да допринесе за разработване и своевременно прилагане на необходимите мерки за постигане целите на дългосрочната стратегия за намаляване на емисиите от ключови икономически сектори. Картата предвижда мерки за инвестиции в енергийно ефективни технологии – електрически автомобили, енергийно ефективни сгради, възобновяема енергия и интелигентни мрежи, което създава стимули за растеж и нови работни места, доставчици на услуги за индустрията на Европа и околната среда.

По последни данни България постига националната си индикативна цел за енергийна ефективност. Очаква се до 2020 г. да се постигне спестяване на енергия в размер на 3,2 милиона тона нефтен еквивалент, което е приблизително 16% от първичното енергийно потребление за България през 2007 г.  България е достигнала 15% дял на възобновяемите източници на енергия от крайното брутно потребление на електрическа енергия през 2010 г. при индикативна цел за 2010 г. 11%.  

Комисар Хедегор е на официално посещение в България по покана на Представителството на Европейската комисия. Визитата и предвижда също срещи с министър-председателя Бойко Борисов, членове на Комисията по околната среда и водите и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.