1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еврокомисията отпуска до 107 млн. евро за мониторинг на околната среда

Еврокомисията отпуска до 107 млн. евро за мониторинг на околната среда

Финансирането на проектите започва през тази година

Европейската комисия отпуска до 107 млн. евро за периода 2011 - 2013 г. за проекти от програмата за Глобален мониторинг на околната среда и сигурността (ГМОСС). Финансирането на проектите започва през тази година. Това стана ясно от представянето на развитието на предварителните дейности по програмата от нейния директор Кристине Берг. В София се проведе работната среща по изграждане на оперативен капацитет по ГМОСС.

Средствата са осигурени от седмата рамкова програма за нучни изследвания и технологично развитие и от Европейския регионален фонд. 61 млн. евро от общия бюджет са за работа по компонента "Изграждане на космическа инфраструктура". Средства са отделени за проекти, свързани с управлението на извънредни ситуации в областта на околната среда и сигурността. 

Финансират се още дейности по програмата за конкуретноспособност и иновации (CIP), свързани с разработването на ГМОСС-услуги, насочени към потребителя.

Тази година предстои обявяването на конкурс за телекомуникационни и мобилни услуги, а 2012 г. – за иновативни информационни приложения. Едно от най-големите предизвикателства на програмата ГМОСС е до 2014 г. да бъдат уеднаквени базите данни, получавани от спътници и наземна инфраструктура, на всички страни членки на ЕС.

В тази връзка на срещата беше одобрено предложението на Българския информационен офис по ГМОСС в разработването на услуги по програмата да вземат директно участие отделните региони и регионалните мрежи, като по този начин се осигури директното участие на потребителите. Първа стъпка за реализирането на регионалния подход в ГМОСС е учредяването на регионално звено за интегрирано управление на риска и сигурността в Югоизточна Европа, са решили участниците в срещата.

България има нужда от създаване на национално звено за управление на риска и сигурността, стана ясно още по време на срещата. Главната му цел е да работи съвместно с общините и крайните потребители за създаването на регионални планове за превенция на риска, включително за създванае на системи за ранно предупреждение, свързани с наводнения и пожари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.