1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европа ще прави огромна мрежа за вятърните централи в Северно море

Европа ще прави огромна мрежа за вятърните централи в Северно море

Предвижда се инсталиране на 140 гигавата вятърни паркове в открито море

За изграждането на обща електрическа мрежа в Северно море, която да свърже вятърните централи там, се споразумяха в Брюксел десет европейски държави, съобщи на сайта си Европейската асоциация за вятърна енергия (ЕWEA). Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Европейската комисия подписаха меморандум за разбирателство.

Източник от белгийското министерство на икономиката обясни, че документът покрива четири основни области – структура на електрическата мрежа, пазарни въпроси, регулаторна политика и процедури по одобрение на проектите.

В меморандума се казва, че ще бъдат набелязани и отстранени пречките пред трансграничната търговия с електричество. Според браншовата организация това е голяма стъпка към постигането на единен пазар на електроенергия на Стария континент. Трябва да бъдат опростени и процедурите по одобряване на строителството, които пречат на електрическите мрежи между различните държави, пише още в документа.

"Европейската комисия подчерта, че в момента плановете предвиждат инсталиране на 140 гигавата вятърни паркове в открито море. За нас меморандумът е необходима стъпка за създаването на офшорна електрическа мрежа", заяви Кристиян Кяер, шеф на вятърната асоциация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.