1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фестивал на цветята в Кордоба, Испания

Фестивал на цветята в Кордоба, Испания

Традицията води началото си от 1918 година и се финансира от общината

В Кордоба, Испания започнаха ежегодните майски фестивали. Жителите на града отварят вратите на своите вътрешни дворове за посетители. Местни и чужденци могат да се полюбуват на разкошна цветна приказка, съобщи БНТ.

Провеждат се четири фестивала, свързани с цветята и пролетта. Най-важният от тях е конкурсът за най-красив вътрешен двор, който продължава поне 10 дни.

Традицията води началото си от 1918 година и се финансира от общината в Кордоба. Дворове, фасади и балкони са пищно украсени с разнообразни растения, отвсякъде се носи музика. Поради горещия и сух климат, домовете в Андалусия се строят с вътрешен двор. Това се е правело през римско време, традицията е продължена от маврите и е част от архитектурата до наши дни.

Изпълването на вътрешните дворове с растителност, шадравани и басейни е бил начинът домовете да се поддържат прохладни през горещите летни дни. Те са се превърнали в истински шедьоври. И веднъж годишно посетителите на града имат възможност да им се полюбуват.

Към визуалния празник от ярки цветове, каменни мозайки и керамични декорации, се прибавя класическото ухание на Кордоба - на жасмин и портокал, които се смесват с безброй аромати от различни растения. Божественият парфюм се разнася из целия град и дава живот на фестивала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.