1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Финансовият министър проверява бившия президент Първанов за незаконен лов

Финансовият министър проверява бившия президент Първанов за незаконен лов

Снимка:

Това показа стенограмата от правителственото заседание в сряда

Една от първите задачи, които финансовият министър Симеон Дянков си е поставил като стопанин на двореца "Кричим", е да провери дали при посещенията си тук предишният президент Георги Първанов не е ловувал незаконно. Това показа стенограмата от правителственото заседание в сряда, на което стопанство "Кричим", досега собственост на Национална служба "Охрана", бе прехвърлено на Министерството на финансите.

"Събрахме информация доколко се е посещавало. В последните пет години единственият държавник, посещавал двореца "Кричим", е бившият президент Първанов. Поръчал съм и проверка дали просто е снимал лопатарите, защото там не може да се прави лов от 30 години, става въпрос по закон, и е интересно защо са били тези посещения", казва Дянков, очевидно намеквайки за ловната страст на предишния президент.

Вицепремиерът запознава колегите си с малко известни моменти от историята на резиденцията "Кричим". В началото на 20 век тъкмо там есенно време са били разписвани на работни срещи много от годишните държавните бюджети, разказва Дянков.

На път за двореца, където смятал да се укрие от готвеното му покушение бил убит някогашният министър - председател на България Александър Стамболийски.

Там през 1943 г. цар Борси III е скъсал заповедта за депортиране на българските евреи в концентрационни лагери на запад. По-късно дворецът бил посещаван от Людмила Живкова за лов, разказва още финансовият министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.