1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Флората на парк „Русенски Лом” включва 902 вида

Флората на парк „Русенски Лом” включва 902 вида

Живописният район, разположен на 20 км южно от гр. Русе, е обявен преди 42 г. за защитен обект

Природен парк „Русенски Лом” се намира по протежение на едноименната река. Интересното е, че тя не е пресекла ширещата се наоколо равнина, а е прорязала скалния масив. Меандрите й криволичат и буквално ваят скалите, а бреговете й са обрасли с върби. Затова този живописен район, разположен на 20 км южно от гр. Русе, е обявен преди 42 г. за природен парк. Красивите речни тераси, високите отвесни скали, пещерите, скалните образувания, голямото биоразнообразие, са големите му богатства.

Интересно е също, че в защитения обект са правени археологически открития, които са от различни исторически периоди. Има находки от Античността, от Тракийския период. Тук римски и византийски войски са строили крепости, които да отбраняват североизточните граници на империята и в околността са открити три крепости, като най-известната е Червен, пише ecomedia.bg.

Голяма ценност е биоразнообразието на природния парк. Флората включва 902 вида, фауната е представена от над 370 вида. От 10-те вида земноводни 5 са защитени. Тук живеят 22 вида риби, раци, охлюви и речни миди, 66 вида бозайници. Най-многобройно е птичето царство - 190 вида, от които в парка гнездят 110 вида. Голямо е разнообразието от прилепи, намерили подслон в пещерите и скалните процепи.

В природен парк „Русенски Лом” има много туристически маршрути. Най-популярни са до Ивановските скални църкви и до средновековната крепост Червен. От село Нисово започва „Дендрологическа пътека”, която запознава посетителите с растителните видове в парка. По нейното протежение от 6 км могат да се видят над 20 дървесни и храстовидни видове. Приятен е туристическият преход до вековното дърво в село Нисово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.