1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фондация "Четири лапи" започна кампания за кастрация на бездомни кучета в Кюстендилско

Фондация "Четири лапи" започна кампания за кастрация на бездомни кучета в Кюстендилско

В края на 2010 г. изтича 3-годишният гратисен период, през който всяка община трябваше да кастрира безстопанствените кучета на своя територия

Фондация "Четири лапи" започна кампания за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на безстопанствени кучета и котки в община Кюстендил, съобщи БТА. Кампанията на международната природозащитна организация ще продължи две седмици. След като бъдат оперирани, животните ще бъдат ваксинирани срещу бяс, обезпаразитени и върнати по местата, където са заловени. Всяко кастрирано  куче ще може да бъде разпознато по синята пластмасова марка на ухото.

Това е последната подобна кампания на организацията за 2010 г. До момента са обработени над 2200 животни в 15 общини, каза д-р Марина Иванова от "Четири лапи". "В община Кюстендил екоорганизацията работи от 2008 г., като работата е съсредоточена предимно в ромската махала и крайните квартали, където има проблеми със залавянето на скитащите животни. По този начин ще помогнем на общината да достигне висок процент на кастрирани кучета и котки, за да бъде блокирано размножаването им на улицата", допълни още тя.

В края на 2010 г. изтича 3-годишният гратисен период, през който всяка община трябваше да кастрира безстопанствените кучета на своя територия и да започне да упражнява строг контрол върху собствениците на домашни кучета. Общините, които са започнали да прилагат изискванията на Закона за защита на животните, са изключително малко и именно поради това на улицата се появяват нови и нови скитащи четириноги, отчитат от "Четири лапи". Ежедневно получаваме сигнали за нарушения на Закона за защита на животните в частта му за безстопанствените кучета. "Повечето общини в България не гледат сериозно на изискванията на закона и търсят начини да го заобикалят. На много места животните все още масово биват унищожавани, на други пък заловените кучета се освобождават в съседни общини, а не са малко и онези кметове, които за 3 години не са направили абсолютно нищо, обяснява д-р Иванова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.