1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фотографии от поречието на река Дунав ще бъдат показани в международна изложба

Фотографии от поречието на река Дунав ще бъдат показани в международна изложба

Експозицията ще включи 39 снимки, направени от шестима автори от България, Румъния, Австрия и Франция

Фотографии от поречието на река Дунав ще бъдат изложени в Софийския университет. Международната природозащитна организация WWF в България е организатор на изложбата „Дунав идва в София”. Експозицията ще включи 39 снимки, направени от шестима автори от България, Румъния, Австрия и Франция.

Откриването на изложбата ще бъде от 11.00 часа в галерията на Софийския университет „Климент Охридски”. „Идеята ни е повече да популяризираме река Дунав в България, както и да представим природните й красоти, защото малко хора са наясно със самата река и нейните особености”, каза Константин Иванов, координатор  на природозащитната организация WWF в България, цитиран от Агенция "Фокус". Голяма част от снимките, които ще бъдат показани на изложбата, ще бъдат включени в албум с фотографии за река Дунав. Идеята е да се покаже историята на реката през годините – как са се развивали процесите в нея и около нея.

Изложбата от снимки ще покаже различните гледни точки към реката – най-запазените участъци от реката, работата на рибарите, както и места, където са строени диги. Има снимки от дивата природа, снимки на редки птици, като морски орел, пеликан, малък корморан, както и снимки и на дунавските острови.

„Изложбата ще бъде открита от жена от Никопол, която ще демонстрира как се плете истинска дунавска рибарска мрежа. Ще бъде показано и приспособление, много известно по поречието на Дунав, за пречистване на вода от Русенски Лом. Водата се протича през камък за 12-14 часа и излиза пречистена. Приспособлението е позволявало на хората да пият вода от Дунава, когато не е имало промишлени замърсявания. Ще бъдат показани и други предмети свързани с реката”, разказа още Константин Иванов.

 

Етикети Дунав, изложба, СУ, WWF
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.