1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Франция осъжда Германия за спрените АЕЦ

Франция осъжда Германия за спрените АЕЦ

Ускоряването на инвестициите в електроенергия от възобновяеми източници в Германия може да постави Франция в неизгодна конкурентна позиция

Решението на Германия да спре 7 от ядрените си централи е емоционална, автоматична реакция на събитията в Япония, а това може да се отрази на отношенията с Франция и трябва да бъде обсъдено на европейско равнище, заявиха френски депутати, цитирани от Reuters. Коментарите на представители на френския Сенат, които са на посещение в Берлин, бяха направени три седмици, след като германския канцлер Ангела Меркел рязко промени позицията си и обяви планове да ускори излизането на Германия от ядрената енергетика. Тази стъпка шокира Франция, най-зависимата от ядрената енергия страна в света, която произвежда 75% от електроенергията си от 58 ядрени централи.

"Ние разбираме, естествено, решението на нашите партньори, но то ще предизвика много проблеми на европейско равнище и може да засегне връзките с Франция, посочи Филип Марини, който е депутат от партията на френския президент Никола Саркози Съюз за народно движение. "Това е решение, взето без консултации. Ние го уважаваме. Но то не е без последици за Франция и трябва да бъде обект на по-широки дискусии". Френската общественост до голяма степен подкрепя ядрената енергетика, благодарение на която сметките за електричество са по-ниски от средните за Европа. Като голям износител на ядрени технологии през последните седмици Франция се е съсредоточила върху високи стандарти на безопасност на нейните реактори от най-ново поколение ЕПР.

Френската държавна компания Арева (Areva) може да има полза от нарастващите опасения във връзка с ядрената енергия, тъй като тя произвежда модерни реактори, които се смята, че са по-сигурни. В дългосрочен план обаче широкото противопоставяне на ядрената енергия, което се разпространява от Германия, също може да спъне търсенето на френски реактори. Франция може да се разтревожи и от това, че ускоряването на инвестициите в електроенергия от възобновяеми източници в Германия може да я постави в неизгодна конкурентна позиция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.