1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Франция се опасява от втора поредна суша

Франция се опасява от втора поредна суша

Геолози предупреждават, че при тези условия падналото още миналата година ниво на подпочвените води няма да може да се възстанови

След екстремно високите температури и сушата през миналото лято, Франция и през тази зима страда от продължителен недостиг на вода. Фермерите отсега се опасяват, че и това лято ще бъде сухо и горещо.
 
Данните на метеорологическата служба показват, че в страната не е валяло вече четири седмици, което чупи рекорда от 1989 година, когато през зимата 22 дни не е имало никакви валежи. Сега температурите са по-близки до тези, характерни за март или април, а не за последните дни на февруари. Причината за сухото време е зона с високо атмосферно налягане, настанила се трайно над западна Европа.
 
Геолози предупреждават, че при тези условия падналото още миналата година ниво на подпочвените води няма да може да се възстанови, тъй като и валежите от миналата есен са били недостатъчни. 
 
В края на 2022 подпочвените води са били значително по-малко, отколкото година по-рано. В 125 от наблюдаваните над 400 зони нивото е много ниско, в други 120 - ниско, а в 97 - средно ниско. Обикновено именно през зимата запасите под земята се възстановяват, а периодът между ноември и март е решаващ за цялата останала година. В момента валежите не са достатъчни, за да компенсират сушата от 2022, казват експертите и предупреждават, че ситуацията е като бомба със закъснител, тъй като водните запаси няма да са достатъчни за напояването на посевите и насажденията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.