1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Френската ВЕЦ "Джерман" работи с български турбини

Френската ВЕЦ "Джерман" работи с български турбини

Националната цел до 2020 г. е 16% от крайното електропотребление да се осигурява от възобновяеми енергийни източници

Новооткритата ВЕЦ "Джерман", собственост на френската "Electricite de France Energies Nouvelles" /EDF EN/, една от най-големите енергийни компании в Европа, възлиза на 4.1 млн.евро. Тя бе открита от икономическия министър Трайчо Трайков, който коментира, че тя е пример за начина, по който би желал да се осъществяват чуждестранни инвестиции в България. Той припомни националната цел до 2020 г. 16% от крайното електропотребление да се осигурява от възобновяеми енергийни източници. Аз нямам съмнение, че тази цел ще бъде постигната, поради атрактивните условия, които сме създали за инвестиране, заяви министърът. Предизвикателството обаче е да я постигнем по начин, който да е възможно най-благоприятен за българската икономика.

Инвестицията във ВЕЦ "Джерман" отговаря на всички условия, които би искал той да види в подобни инвестиции - оползотворяване на водния потенциал на България, първокласна енергийна компания с добри енергийни практики и корпоративна социална отговорност, и 95% от инвестицията, която отива в български предприятия - и за турбините, и за генератора, и за строителството.

Централата работи с турбина, произведена от фирма "Вапцаров" /Плевен/ и генератор на "Елпром" /София/.

От енергийна гледна точка България не разполага с много голям воден потенциал и затова е важно това, което го имаме, да го използваме с такива малки, гъвкави български съоръжения. Хубавото според енергийния министър е, че  инсталираната мощност е готова да работи с максимална мощност три мегавата, но турбината може да работи и с 600 киловата, т. е. да се използва и при малки води. Това, по думите му, е едно много хубаво, маневрено българско съоръжение.

Френският посланик в България Филип Отие каза, че това е шестата водно елетрическа централа, експлоатирана от българското дъщерно дружество на EDFEN. Френската компания присъства и в много други страни на Европа и в Северна Америка, посочи дипломатът. Зная, че EDFNE е решена, щом са налице законовите и подзаконовите предпоставки, да доведе до добър край и проектите си за построяване на два фотоволтаични парка в Югоизточна България, отбеляза френският посланик.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.