Френски природозащитници с упреци към президента Еманюел Макрон

Снимка:

Държавният глава е обвинен в липса на воля да "направи планетата велика отново"

Екоактивисти обвиниха президентът Еманюел Макрон в липса на воля да "направи планетата велика отново". Френските природозащитници предупредиха, че е необходимо държавният глава радикално да преосмисли политиката си за околната среда, предаде "Гардиън".

Подновените критики дойдоха, след като доскорошният министър за околната среда Никола Юло миналата седмица подаде оставка с аргумента, че правителството прави недостатъчни стъпки по проблемите с околната среда. Макрон замени Юло с председателя на парламента Франсоа дьо Рюжи, бивш член на партията на Зелените, преминал в тази на Макрон.

Природозащитни групи веднага повдигнаха въпроса дали той ще може да окаже влияние върху подхода на правителството към климатичните промени и заявиха, че Макрон трябва да защитава по-добре биоразнообразието и да вземе мерки срещу екологичните заплахи.

Президентът настоява, че е стигнал по-далеч по тези въпроси, отколкото което и да е друго френско правителство, но директорът на "Грийнпийс" във Франция заяви, че "околната среда не е приоритет за Еманюел Макрон и за (премира) Едуар Филип, които я използват като фасада без каквато и да било воля за ангажимент с екологичния преход".

Макрон опита да използва екологичните въпроси като символ на прогресивната политика и да противодейства на решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Рейтингът на държавния глава е на най-ниското си ниво от идването му на власт.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.