1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Френското правителство отне три разрешителни за проучване на находища на шистов газ

Френското правителство отне три разрешителни за проучване на находища на шистов газ

През юни френските депутати наложиха забрана на извличането на газ от скалите чрез техника, наречена хидравлично разбиване

Френското правителство отне три разрешителни за проучване на находища на шистов газ, с което попари надеждите, че противоречивият метод за добиване на природен газ ще бъде одобрен във Франция, предаде AFP.

"Решихме да отнемем трите разрешителни за изследване", заяви министърът на екологията Натали Косюско-Моризе. Две разрешителни бяха предоставени на базираната в Далас компания "Schuepbach", а третото беше издадено на френската енергийна компания "Total". И трите находища се намират в Югозападна Франция.

През юни френските депутати наложиха забрана на извличането на газ от скалите чрез техника, наречена хидравлично разбиване, която предизвика опасения за изтичане на вредни вещества и заразяване на подпочвените води. Компаниите не успяха да предоставят в двумесечен срок убедителни планове за изследователски сондажи чрез използването на алтернативни техники, заяви министърът.

"В двата доклада на "Schuepbach" използването на хидравлично разбиване се споменаваше изрично", допълни тя. В плана на "Total" не се споменава хидравличното разбиване, но "аргументите в доклада й не са надеждни", заяви Косюско-Моризе. "Total" съобщи, че ще продължи да търси "класически източници" на енергия, но това е регион, в който потенциалът за подобно откритие е много ограничен, смята министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.