1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Фукушима 1" не е готова за сезона на летните тайфуни

"Фукушима 1" не е готова за сезона на летните тайфуни

В авариралата атомна електроцентрала продължава изтичането на радиоактивна вода

Авариралата японска АЕЦ „Фукушима 1”, чийто повредени охладителни системи се ремонтират в момента, не е напълно готова за летните тайфуни и наближаващия сезон на проливни дъждове, съобщава в електронното си издание вестник ”Санкей”, позовавайки се на компанията оператор на централата „Токио електрик пауър” (TEPCO).

Специалистите на компанията възнамеряват да покрият атомната електроцентрала с полиетиленово покритие, но ефективността от тази мярка не е известна.

Проливните дъждове могат да доведат до попадането на радиоактивна вода в околната среда, а тайфуните нанасят сериозни щети на обектите в атомните централи.

В авариралата атомна електроцентрала продължава изтичането на радиоактивна вода. Компанията-оператор на централата „Токио електрик пауър” съобщи, че заразената по-рано вода от турбинния отсек на трети реактор е била транспортирана във временно хранилище. Обаче тази седмица то не се запълни и се изясни, че водата от него изтича в едно от подземните помещения, предаде радио „Свобода”.

„Фукушима-1” бе посетена от група експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.