1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гъбите в Бавария все още са контаминирани с цезий-137

Гъбите в Бавария все още са контаминирани с цезий-137

При консумация на нормални количества диви гъби опасността е сравнително малка

Дори 36 години след аварията в украинската атомна централа в Чернобил, дивите гъби в Бавария все още са контаминирани с изотопи на цезий-137. Това се казва в годишния доклад на Германската служба за ядрена защита.
 
Лекарите предупреждават, че цезият се натрупва в костната тъкан на човека и уврежда генетичния материал. В дългосрочен план това може да доведе до левкемия и други ракови заболявания. След аварията в Чернобил Германската служба за ядрена защита всяка година изследва състоянието на дивите гъби, събрани от осем места в Бавария. През 1986-та провинцията беше най-силно изложена на атомното замърсяване. Дори и днес на места се измерват повече от 4 000 бекерела цезий-137 на килограм гъби. Максимално допустимото количество за гъби в търговската мрежа е 600 бекерела.
 
Изчисленията показват, че приемът на 80 000 бекерела цезий-137 чрез храната се равнява на радиоактивно облъчване в размер на около един милисиверт. Във Федералната република средното облъчване от естествени източници за година възлиза на малко над два милисиверта.
При консумация на нормални количества диви гъби опасността е сравнително малка, въпреки това учените предупреждават събраните в Бавария гъби да не се ядат. Изследванията показват, че най-силно контаминирани са манатарките и пачият крак. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.