1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Габриел“ предизвика хаос за фермерите в Нова Зеландия

„Габриел“ предизвика хаос за фермерите в Нова Зеландия

Мащабни наводнения отрязаха достъпа до много населени места

Сериозни поражения предизвика циклонът „Габриел“ в Нова Зеландия. До момента загиналите са петима, а селското стопанство на северния остров е сред най-пострадалите сектори.
 
Мащабни наводнения отрязаха достъпа до много населени места. Разрушени са пътища, електрозахранването е прекъснато на много места. Повече от 100 млечни ферми за дни ще останат изолирани от околния свят и няма да могат да предадат продукцията си. Освен това южната част на северния остров беше разтърсена и от земетресение с магнитуд 6,3. В резултат на природната стихия правителството обяви национално бедствено положение, за едва трети път в историята.
 
Видео, пуснато от ветеринарните власти в региона на залива „Хоук“, показва как стадо от 20 говеда се спасява, преплувайки около 500 метра през наводнена нива, за да не бъде отнесено в близката река. Стигнали до по-високо разположен терен, животните бяха прибрани от хората.
 
От изявление на Новозеландския фермерски съюз става ясно, че има ферми, до които достъпът е само по въздух. Военни хеликоптери са спасили десетки жители, качили се на покривите на своите къщи. Без ток, стационарни и мобилни телефони са големи части от северния остров, а фермерският съюз се опасява от недостиг на фуражи, тъй като бурята унищожи стотици хектари с царевица. 
 
На места има недостиг на прясно месо, млечни продукти, зеленчуци и плодове. Заради разрушените пътища са прекъснати много от веригите за доставка, в някои региони има и свлачища, активирани от проливните дъждове. Това пречи и на мандрите да прибират млякото от фермите. Засегнати са и кланиците, до които стопаните не могат да закарат животните. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.