1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Галина Симеонова: Новите електробуси, тролейбуси и токоизправителни станции са най-пряката и правилна стъпка напред към устойчивото бъдеще на нашия град

Галина Симеонова: Новите електробуси, тролейбуси и токоизправителни станции са най-пряката и правилна стъпка напред към устойчивото бъдеще на нашия град

Завърши модернизацията на токоизправителна станция „Юнак” в столицата

С церемония беше отбелязано обновяването на токоизправителна станция (ТИС) „Юнак” в София. Това е една от трите станции, предвидени за модернизация, заедно с ТИС „Веслец“ и ТИС „Слатина“ в столицата. Дейностите по реконструкцията на трите основни звена от системата за електрозахранване на столичния електрически транспорт са част от проекта на Столична община за подобряване качеството на въздуха чрез закупуване на електрически автобуси и тролейбуси. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС), като инвестициите за модернизация на токоизправителни станции са над 12 млн. лв., изцяло осигурени от програмата.

„Нашата визия е в най- голямо съответствие с мотото на Столична община, че общината расте, но не старее. Новите електробуси и тролейбуси, както и модернизираните токоизправителни станции, са най-пряката и правилна стъпка напред към едно устойчиво бъдеще на нашия град“, отбеляза Галина Симеонова, ръководител на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.  

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова припомни, че заедно с подкрепата на ОПОС вече са подменени 100% от тролейбусите в София. „През последните години извършихме най-мащабната модернизация на градския транспорт. Благодарение на нея столицата ни е в топ 5 сред европейските градове с най-силно развит и модернизиран електротранспорт“, каза още Фандъкова.

Предвидените за реконструкция и модернизация ТИС „Юнак”, ТИС „Веслец” и ТИС „Слатина” бяха с морално и физически остарели съоръжения на възраст над 50 години, което към момента се подменя с ново, най-съвременно оборудване, необходимо за захранването на трамваи, тролейбуси и електробуси. Станциите захранват контактната мрежа в големи райони на столицата, в които са изградени нови зарядни станции за електробуси, за които беше необходимо осигуряването на допълнителна мощност.

ТИС „Юнак” е построена през 1932 г. за захранване с електроенергия на трамвайната контактна мрежа на град София. През 1954 г. станцията е претърпяла преустройство, като са монтирани по-мощни и по-модерни за времето си съоръжения. Последната реконструкция е извършена през 1971 г., когато е извършено цялостно обновяване на оборудването. Днес, в резултат на направената модернизация, токоизправителна станция „Юнак“ разполага с най-съвременни съоръжения, нужни за надеждното и безаварийно захранване на съществуващите тролейбусни и новите електробусни линии, както и с пожароизвестителна система, отговаряща на изискванията за противопожарна безопасност.

Към момента по проекта са доставени 30 нископодови съчленени тролейбуси и 34 електробуси, които вече са част от модернизирания екологичен градски транспорт в София. Това е един от трите проекта по ОПОС за общо 145 електрически превозни средства за обществения транспорт в столицата. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.