1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия планира орязване на стимулите за соларни мощности

Германия планира орязване на стимулите за соларни мощности

През първата половина на 2011 г. страната е генерирала 20% от енергията си от "зелени източници"

Ръстът на новите инсталации за ток от слънчева енергия, който Германия преживява от началото на годината, вероятно ще доведе до по-голямо от планираното орязване на стимулите за такива мощности през 2012 г. Това твърдят неназовани източници от германското правителство и индустрията пред агенция Ройтерс, пише dnevnik.bg.

През юни и юли във федералната република са монтирани общо около 1250 мегавата соларни мощности, т. е. повече отколкото през първите пет месеца на годината, показва неофициална справка на информационната агенция. Германският мрежови регулатор е отказал да коментира данните, докато те не бъдат публикувани официално.

В резултат на ускорения растеж преференциалните изкупни цени за слънчевия ток вероятно ще бъдат намалени от януари с 15%, т. е. с 6 процентни пункта повече от първоначалните намерения. Правителството може на един път да намали преференциалната тарифа с до 24 на сто, припомня Ройтерс.

Според Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (EPIA) на соларната енергетика в Европа ще й е нужно време поне до края на десетилетието, за да стане конкурентна на енергия от изкопаеми горива.

Берлин се отказа да намалява стимулите през юли, за да даде повече време на бизнеса да възвърне разходите си за новите енергийни технологии. През първата половина на 2011 г. Германия е генерирала 20% от енергията си от "зелени източници", като целта е до 2020 г. този дял да достигне 35 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.