1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гигантските панди вече не са застрашен вид

Гигантските панди вече не са застрашен вид

За Китай пандите са национално богатство

Гигантските панди вече не са застрашен от изчезване животински вид, обявиха от китайското правителство. Класификацията беше понижена до ниво "уязвим вид", тъй като екземплярите в природата вече са над 1800.
 
В съобщение на министерството на околната среда в Пекин се казва, че Народната република е успяла да спаси този животински вид, благодарение на дългосрочните си усилия, включващи разширяването и опазването на естествената му среда.
 
За Китай пандите са национално богатство, като служат и за заздравяването на дипломатическите връзки с други държави. 
 
Новата китайска класификация идва пет години след същата мярка, предприета от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси. През 2016-та организацията свали пандите от списъка със застрашени видове и ги премести при уязвимите. Тогава Пекин оспори решението с аргумента, че хората ще си помислят, че мерки за опазване на вида вече не са необходими.
 
Според експертите в екоминистерството в Пекин успехът се дължи основно на усилията за възстановяване на бамбуковите гори, естествения хабитат на популярните по цял свят мечки. Бамбукът е предпочитаната от пандите храна и има 99-процентен дял в тяхната диета. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.