1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне намалява облаците

Глобалното затопляне намалява облаците

Това показва анализ на данни от 50 годишни наблюдения

Глобалното затопляне на климата, което е в резултат на натрупването на парникови газове в атмосферата, води до намаляване на количеството на облаците над океаните. А това от своя страна помага на слънчевите лъчи по-лесно да стигат до повърхността им и води до още по-голямо затопляне на климата, съобщи Газета ру.

За да направят откритието си, Еми Клемент и Робърт Баргман от Университета на Маями са използвали данни, натрупани в резултат на продължили 50 години наблюдения на облаците и са ги съпоставили с наблюденията на промените на климата на нашата планета.

"Успяхме да докажем, че в процеса на образуване на облаците се получава порочен кръг, който води до ускоряване на глобалното затопляне. Откритието ще позволи да бъдат уточнени съществуващите климатични модели, практически нито един от които не успя адекватно да опише промените в образуването и движението на облаците, а, следователно, и климатичните промени през последните десетилетия" - казва Клемент.

Дълго време ролята на облаците в затоплянето на климата оставаше неясна: учените не знаеха дали затоплянето ще доведе до образуване на повече облаци по цялата Земя и ще блокира по такъв начин достъпа на част от слънчевата светлина, което на свой ред ще доведе до известно намаляване на парниковия ефект, или ще се случи точно обратното.

За да открият отговора на този въпрос, специалистите от Университета в Маями са съпоставили наблюдения на облаците и на климата на Земята през последните 50 години. Учените са установили още, че немалка роля за намаляване на облачността играе и отслабването на пасатите - постоянни ветрове, които пренасят въздушни маси от тропическите широчини към екваториалната зона, съобщи РИА "Новости".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.