1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне влошава качеството на пшеницата

Глобалното затопляне влошава качеството на пшеницата

Учените още не могат да посочат точните причини за променения баланс

Увеличаващият се въглероден двуокис в атмосферата променя баланса на аминокиселини и минерали в зърнените култури и намалява протеина в тях, съобщи "Ню сайънтист", позовавайки се на германско изследване, предаде БТА. Учени от университета Хохенхайм установиха няколко сериозни промени в състава на жито, изложено на концентрация на въглероден двуокис, която се предвижда да бъде достигната към 2050 г. Сред тях са намаляване на съдържанието на желязо с 8 процента и увеличаване на оловото с 14 процента. И двете промени ще са с лош ефект върху човешкото здраве. Учените установиха също спад на незаменимите аминокиселини, включително и на такива, важни за децата.

Пшеницата, отглеждана при по-голяма концентрация на въглероден двуокис, обикновено е с по-малки зърна и цената й пада. Заради промененото съдържание на протеини тя има и различни свойства при печенето.

Учените не могат още да посочат точните причини за променения баланс на хранителните вещества и минерали в пшеницата. Те изтъкват, обаче, че според резултатите от опитите им азотните торове не могат да увеличат протеина в зърната. Сред промените има и положителни. В пшеницата, изложена на повече въглероден двуокис, тежкият метал кадмий намалява с 14 процента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.