1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобиха КЦМ - Пловдив за мръсен въздух

Глобиха КЦМ - Пловдив за мръсен въздух

Проектът за изцяло ново оловно производство е на етап базов инженеринг

Санкция на стойност 18 500 лева е наложена на КЦМ - Пловдив за превишаване нормите за един от най-сериозните замърсители в региона - серен диоксид. Наказателното постановление е подписано лично от екоминистъра Нона Караджова още на 27 юли. Според него за всички месеци на миналата година (без септември) има превишаване със 110% от нормите за допустими емисии (НДЕ) при допустими 3%. Глобата е наложена и за неспазени НДЕ за прах. Резултатите оповести Васил Къдринов от „Еко Пловдив".

Даниел Попов от „България без цианиди" допълни, че цианидната инсталация на завода за цветни метали е незаконна, защото били построена без комплексно разрешително. Той се позова на Закона за опазване на околната среда.

Попов подчерта, че институциите и ведомствата занижават стандартите, като позволяват на фирмите да нарушават разрешителните, които самите те са им издали. Като конкретен пример той посочи Министерството на околната среда и водите, което е издало незаконно разрешително на КЦМ - Пловдив.

Ръководителят на отдел „Нови проекти и екология" Милан Чалъков към завода контрира Даниел Попов с аргумента, че именно защото не разполага с комплексно разрешително, инсталацията към момента не функционира. Той се позова на Закона за устройство на територията, според който строежът на инсталацията е възможен без наличие на комплексно разрешително.

Проектът за изцяло ново оловно производство е на етап базов инженеринг и проблемът със серния диоксид в най-скоро време ще бъде елиминиран, категоричен бе Чалъков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.