1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глутници от вълци нападат дивеча в Смолянско

Глутници от вълци нападат дивеча в Смолянско

Те са дошли от запад, а не от Гърция, защото гръцките гранични села също имат проблеми с хищниците

Големи глутници от вълци изяждат дивеча в Смолянско. Това каза секретарят на Ловно-рибарско дружество „Сокол”-Смолян Алекси Инджов, съобщи Агенция "Фокус".  От лятото насам се наблюдава увеличение на популацията от вълк на територията на Смолян, Девин и Доспат, като глутниците нападат дивеча. Инджов обясни, че показателно за това е броят на отстреляните глигани от началото на ловния сезон на територията на ловното дружество. До сега се убити около 75 броя глигани, като това е много по-малко за същия период на миналата година.

Секретарят на сдружението обясни, че най-съществен е проблемът с вълците в района на селата Арда, Могилица, Турян и Мугла, където почти не е останал дивеч, защото вълците го нападат и гонят. Преди ден в района на обезлюденото село Чамла е забелязана глутница от девет вълка. В района на Могилица са видени още четири-пет. По думите на Инджов, вълците са дошли от запад, а не от Гърция, защото гръцките гранични села също имат проблеми с хищниците. Ловджиите могат да стрелят по вълци, но там ловът е по-специфичен и трябва да се правят хайки или да се залага стръв.

По думите на секретаря на сдружението трябва да се вземат спешни мерки, за да се реши проблемът. В края на месец октомври приключи ловът на сърни, като в дружеството са отстреляни около 85 екземпляра. Като цяло добре върви и ловът на глигани, като има много добри попадения. Диво прасе с гигли за златен медал е отстреляно в село Стойките, като гиглите са били 24 см. Подобен екземпляр е ударен и в Райково, както и в село Турян. 260-килограмово прасе е отстреляно този уикенд в село Сивино.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.