1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гнездовият сезон за наблюдаваните щъркели в село Драгушиново приключи успешно

Гнездовият сезон за наблюдаваните щъркели в село Драгушиново приключи успешно

Село Драгушиново е населеното място с най-много активни щъркелови гнезда в България – 44

Успешно приключи гнездовият сезон за двойката бели щъркели в село Драгушиново (община Самоков), чието гнездо беше наблюдавано, благодарение на специална камера, поставена в рамките на проект „Живот за птиците“Щъркелите успяха да отгледат три малки, които напуснаха гнездото в средата на август.

Село Драгушиново е населеното място с най-много активни щъркелови гнезда в България – 44. Ето защо точно тук през март екипът на проекта монтира камерата за наблюдение на гнездото. На 2 май се излюпи първото щъркелче от наблюдаваното гнездо, а на 3 май – останалите две. Благодарение на ежедневните онлайн наблюдения, станахме свидетели на различни навици и харектиристики в поведението на един от най-обичаните видове птици.

С настъпването на пролетта ЧЕЗ Разпределение България и  Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартираха поредица от мерки за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“. В рамките на една от най-ключовите дейности по проекта ЧЕЗ Разпределение България ще монтира общо 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Това ще намали инцидентите и ще минимизира заплахата за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата. Платформите ще спомогнат за опазване на околната среда, чрез предотвратяване на пожари и ще съкратят броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта на птиците с мрежата.

Трите млади щъркелчета от село Драгушиново са се отправили към първото си сериозно предизвикателство в живота – есенната миграция към Африка. Догодина, в началото на месец март, ще очакваме отново завръщането на щъркеловото семейство и ще продължим да следим с интерес живота им, благодарение на камерата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.