1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Големи територии в горски и планински райони са изгорели при пожарите в Кипър

Големи територии в горски и планински райони са изгорели при пожарите в Кипър

Повече от 30 пожара избухнаха в страната само за едно денонощие през уикенда

Трети ден Кипър се бори с всички граждански и военни сили да овладее опустошителните пожари, които вече предизвикаха огромни екологични поражения, пише bnr.bg. В помощ в спасителните операции са хеликоптери от Великобритания, Израел и Гърция.

Повече от 30 пожара избухнаха в Кипър само за едно денонощие през уикенда. Всички сили на Противопожарната служба, Гражданска защита и Националната гвардия на страната, както и много доброволци са в пълна мобилизация за борба с огнените стихии. За гасенето им вече помагат 2 хеликоптера от британските военновъздушни сили на острова, 3 хеликоптера от Израел, който днес ще изпрати и допълнителна помощ, днес се включват и 3 противопожарни хеликоптера от Гърция.

Цяло денонощие продължи овладяването на огромния пожар в северозападната част на Кипър, при който изгоряха 5 квадратни километра гори и дива растителност. В неделя следобед втори мащабен пожар пламна на 50 километра от столицата Никозия. Огънят е причинен от 12-годишно момче, което си е играло със запалка в двора на дядо си. Усилията за потушаването му продължиха през цялата нощ, но той продължава да бъде извън контрол, съобщи официално полицията тази сутрин. Миризмата от пушека от него се усеща и в столицата. Жителите на 4 села в района бяха евакуирани.

Спасителните действия са затруднени от високите температури – от 40-41 градуса, и гъстия дим, стелещ се на десетки километри. Тази нощ един шофьор на противопожарна кола на горската служба е пострадал сериозно и е настанен в болница, изгоряла е напълно и една противопожарна кола.

Първите оценки на пораженията от многобройните пожари са за екологична катастрофа, тъй като пламъците унищожават големи територии в горски и планински райони.

В специално изявление президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че следи с голямо безпокойство развитието на ситуацията и “свръхчовешките усилия на компетентните служби”. Той лично благодари на правителствата на Израел и Гърция за тяхната помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.