1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Google представи сателитна платформа за борба с незаконната сеч

Google представи сателитна платформа за борба с незаконната сеч

Унищожението на горите е отговорно за близо 17% от емисиите на парникови газове

Онлайн гигантът Google представи нова технология, която според създателите й ще помогне за намаляване на незаконната сеч и опазването на тропическите гори по света. Измерването на успеха за намаляването на изсичането на горите места като Амазонка, Индонезия и басейна на Конго винаги е било трудно. Това се дължи и на ред други причини за намаляване на тропическите гори като заболявания по дърветата, корупцията и незаконната сеч и други фактори, които заплашват голяма част от отдалечените области, които учените не могат да следят по суша. Унищожението на горите е отговорно за близо 17% от емисиите на парникови газове.

Платформата, наречена Google Earth Engine, прави огромно количество снимки на горите от американски и френски спътници, които препраща до общи центрове за данни, където събраната информация се преработва. Това позволява на учените да наблюдават гори от собствените си компютри в рамките на минути или секунди, вместо както беше досега на часове или дни.

Компанията планира също така да се продават данните на компаниите, които пазаруват с въглеродни квоти, политици и учени, работещи в горското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.