1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Google развива своя собствена слънчева технология

Google развива своя собствена слънчева технология

Компанията ще финансира соларни инсталации в жилищни постройки

Google и Clean Power Finance ще осигурят 75 милиона долара за финансиране на соларни инсталации в жилищни постройки. Инвестицията ще позволи на 10 000 домакинства да инсталират слънчеви панели в къщите си, пише greentech.bg.

Доста често предварителната цена е най-голямата пречка за инсталирането на такива панели, а на компаниите, които се занимават с това, не рядко им липсват средства за финансиране на соларните проекти. Clean Power Finance се стреми да преодолее тази трудност, предлагайки на инсталаторите начин за финансиране на потенциални клиенти.

Соларните панели ще бъдат технически притежавани от Google, който е инвеститор в случая, а поддръжката им ще бъде в ръцете на инсталатора и компанията Clean Power Finance. Жилищните собственици, които са съгласни да заменят покривното си пространство срещу възможността да се снабдят със слънчева електроенергия, ще заплащат месечна такса. Връщането на инвестициите на Google ще става чрез продажба на генерираното от соларните панели електричество.

Голямо предимство на проекта е, че не малка част от слънчевото електричество ще бъде консумирано близо до мястото, където се произвежда. Така жилищните соларни панели ще намалят ненужната загуба на електроенергия и пари, които са неизбежни,когато трябва да се пренася ток чрез далекопроводи от далечни електроцентрали.

Очевидно американската интернет компания е силен привърженик на слънчевата енергия. През 2007 година тя беше отново в центъра на вниманието, заради инсталиране на соларни панели на стойност 1,6 мегавата в седалището си град Маунтин Вю, Калифорния. Тогава Google гордо заяви, че нейните панели ще успеят да генерират само за четири дни нужното количество електроенергия за гледане на телевизия в продължение на 251 073 часа.

Също така компанията развива своя собствена слънчева технология и е инвеститор в соларните фирми eSolar и BrightSource. Общата сума, която тя е вложила в проекти, свързани с чистата енергия, възлиза на около 850 милиона долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.