1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Горите в Кърджалийска област не са подложени на масово незаконно изсичане

Горите в Кърджалийска област не са подложени на масово незаконно изсичане

Причината е в разпокъсаните планински райони в Източните Родопи

Горите в Кърджалийска област не са подложени на масово незаконно изсичане. Причината е в разпокъсаните планински райони в Източните Родопи, заяви директорът на РДГ Тодор Зангочев, предаде БГНЕС.

В Регионалната дирекция по горите /РДГ/ не са регистрирани фрапиращи случаи на сеч, по-често става дума за случаи на незаконно придобиване на малки количества от половин до един кубик дървесина. Общото "арестувано" количество откраднати дърва е 129 кубика. "Обикновено това са жители на крайграничните села, които се запасяват с дърва за отопление. Поради различни обстоятелства - географски и свързани със собствеността на горите, явлението "незаконна сеч" не засяга особено Кърджалийска област", посочи Зангочев. Той обясни, че 81% от площите, обхванати от РДГ са държавна собственост, 16% са общински и само 2% са собственост на частни юридически и физически лица. Държавните горски терени в Кърджалийско са 97%.

"Малкото частни гори и разпокъсаността на горските терени са предпоставка и за по-малко нарушения. От началото на годината до момента обаче са съставени 1 200 акта за нарушения", обясни директорът. Той уточни, че РДГ в Кърджали обхваща и територии от Хасковска област. През тази година в Кърджалийско са съставени 457 актове и наказателни постановления. От тях 401 са по Закона за горите, 38 - по Закона за лова и опазване на дивеча, и 18 - по Закона за рибарството. Предметите на тези престъпления са иззети, сред тях са 129 кубика дърва, 2 товарни и 8 леки коли, 16 моторни триона, 21 каруци и една сърна, жертва на бракониерски лов.

Междувременно днес екипът на проекта "Новото тракийско злато" отправи призив за опазването на маркировъчните табели по Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм. През октомври са били поставени 100 табели, но част от тях са изчезнали. Проверка на екипа е установила, че в района около Бяла река и село Дъждовница табелите са премахнати, а между селата Гълъбово и Латинка маркировката на дърветата е изсечена с брадва. Трансродопският маршрут тръгва от Пампорово на изток и преминава през Западните Родопи, река Арда и язовир "Кърджали", района на язовир "Студен кладенец", Ивайловград и Маджарово, посочи Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм. Официалното представяне на маршрута ще бъде на изложението "Ваканция и СПА ЕКСПО 2013" в дните от 14 до 16 февруари в София. Идеята е той да бъде включен в програмите на български и чуждестранни туроператори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.