1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Горят ниви с царевица в Добричка област

Горят ниви с царевица в Добричка област

47 пожара са станали за четирите почивни дни

900 дка царевица са изгорели само за няколко дни при пожари в Добричка област. Инцидентите са станали през празничните почивни дни, информираха от ОД на МВР в Добрич. При първия пожар е унищожен масив от 300 дка в землището на с. Горица, община Ген. Тошево. Изгорели са и 30 дка гори. Като причина за пожара огнеборците посочват небрежност при боравене с открит огън.

При втория инцидент са унищожени 600 дка с царевица, намиращи се между селата Белгун и Зърнево, община Каварна. При този пожар причината е палене на стърнище в съседство с царевичната нива.

Общо 47 пожара са станали през почивните дни, като при 10 от тях са нанесени значителни материални щети. От Пожарната служба алармират за стриктно спазване на правилата за безопасно прибиране на реколтата, тъй като продължителното засушаване и високите септемврийски температури благоприятстват избухването на пожари и бързото им разнасяне сред сухи треви, гори и земеделски ниви.

Сложна беше обстановката това лято и по време на жътвата на житни култури в Добричка област. Пожарникарите са получавали до 11 сигнала средно на ден за пламнали полета. При инцидентите освен ниви с пшеница, са изгорели товарни автомобили и един зърнокомбайн, уточни началникът на областната Пожарна служба комисар Димчо Симеонов. Основните причини освен високите температури са небрежност от страна на гражданите, техническа неизправност или претоварване на машините и късо съединение. Комисар Симеонов припомни, че за първите шест месеца на тази година инцидентите в сектор „Земеделие” за Добричка област са 16, докато през лятото на 2010 г. са били 3–4.

Над 1000 са пожарите в Добричка област до момента. Нарастването е значително спрямо миналата година, когато инцидентите са били общо 632.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.