1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Граждани на Ямбол протестират срещу изграждането на сметище

Граждани на Ямбол протестират срещу изграждането на сметище

В района на депото има жилищни сгради, винарни и гъбарник

Инициативен комитет се обяви срещу изграждането на ново сметище край Ямбол, където ще се събират отпадъците на пет общини, съобщи БНТ. За новото депо община Ямбол подготвя проект по Оперативна програма "Околна среда" и ако той не бъде одобрен, страната ни ще търпи санкции от ЕК.

На площ от близо 460 дка до старото сметище на Ямбол трябва да се построи ново депо за отпадъците на пет общини, срещу което протестират от инициативния комитет.

Според граждани отдолу под депото има подпочвени води, които са част от водния басейн на река Тунджа и има опасност от замърсяване. "Вместо да го ликвидират, да се изчисти земята, те искат да събират боклуците на пет общини, но това е в нарушение на много правила", обясни гражданинът Димитър Димитров.

Освен това в района на депото има жилищни сгради, винарни и гъбарник, а в района се намира и психиатричното отделение на местната болница.

Хората от близките села също недоволстват срещу изграждането на новото депо, защото десетки години са принудени да търпят миризмите от старото сметище.

Инициативният комитет е получил уверение от екоминистерството, че ще бъдат спазени изискванията на европейското и българското законодателство, но местните хора са недоверчиви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.